Thursday, October 28

Τα 3+1 πράγματα που (ίσως, μπορεί) να μην ξέρατε για την 28η Οκτωβρίου!

Από μικρός είχα μια απορία για αυτή την ημέρα. Πάντα αναφέρουμε ότι ο Μεταξάς με τόσο θάρρος είπε το “Όχι” στους Ιταλούς, αλλά σχεδόν ποτέ δεν αναφέρουμε ότι ο φίλτατος κύριος ήταν και δικτάτορας. Δεν κάνω πολιτική τοποθέτηση, απλά πάντα με παραξένευε αυτό.


Και αυτόν George τον λένε
Εν πάσει περιπτώση, δε θα έπρεπε να σας εκπλήξει το γεγονός ότι και σε αυτή την ημερομηνία συνέβησαν κάποια ενδιαφέροντα γεγονότα στο παρελθόν, τα οποία ίσως και να συνδέονται με την ημέρα του “Όχι”.

Με χρονολογική σειρά, γιατί έχω και λίγο OCD:

1704: Πεθαίνει ο John Locke

Όχι, όχι εκείνος ο John Locke. Εκείνος ήταν ο τύπος που δεν μπορούσε να περπάτησει αλλά μετά μπορούσε και μετά πέθανε και μετά αναστήθηκε αλλά ίσως και όχι και μετά σίγουρα όχι και πιο μετά ήταν στον άλλο κόσμο αλλά ακόμα χρειαζόταν αναπηρικό καροτσάκι.
Επίσης κάποιος άλλος πήρε τη μορφή του και...ΑΑΑΑΑΑΑΑ

Τουναντίον(!), εδώ μιλάμε για τον φιλόσοφο John Locke, ο οποίος πίστευε πως η ανθρώπινη φύση "χαρακτηρίζεται από τη λογική και την ανεκτικότητα". Αρκετά περίεργο, δεδομένης της εποχής στην οποία έζησε, μια επόχη που ανάγκασε  τον Thomas Hobbes να χαρακτηρήσει την ανθρώπινη ζωή ως “Solitary, Poore, Nasty, Brutish and Short”. Αν δεν ξέρετε τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά, καλύτερα. Τα αντικαταθλιπτικά κοστίζουν.

Ανεξαρτήτως του τι έλεγε ο Hobbes, αυτά που έλεγε ο Locke είναι σίγουρα αρκετά εκτός του κλίματος που έχει η ημέρα για τη χώρα μας. Οπότε αν έκανε πλάκα τότε το αστείο είναι κάπως κακόγουστο, κύριε Λοκ.

Οι κακοήθεις θα πουν ότι λέω ανοησίες. Εγώ θα πω το εξής απλό. Τι και αν πέθανε 200 χρόνια πιο πριν και δε μπορούσε να ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον. Για αυτό την έχουμε τη χαρτομαντεία, φίλτατε!
Ίσως πάλι να λυπήθηκε τα λεφτά. Δεν τον αδικώ.

1918: Η Τσεχοσλοβακία ανακυρήσει την ανεξαρτησία της από την Αυστροουγγαρία

Αν είχα σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες,
Όχι, δεν έχω ιδέα τι σημαίνουν όλα αυτά

τότε είμαι σίγουρος ότι θα έβρισκα κάτι ενδιαφέρον να πω εδώ, μιας και η Αυστρο-Ουγγαρία ήταν μέρος του 1ου Ράιχ και είχε ενεργό ρόλο στον 1ο Παγκόσμιο, και το γεγονός αυτό έλαβε χώρα την ίδια ημερομηνία με την είσοδο της Ελλάδας στο 2ο Παγκόσμιο, ως εχθρό των κρατών που είχαν πάρει το μέρος της Αυστρο-Ουγγαρίας στο prequel του. Θα μπορούσε κανείς να ονομάσει το συμβάν αυτό και Κοσμική Ειρωνία.

Για δες, τελικά κατάφερα να πω κάτι και χωρίς να έχω σπουδές στο χώρο!
ΕΤΣΙ

1922: Ο Μουσολίνι οργανώνει την Πορεία προς τη Ρώμη και καταλαμβάνει την εξουσία στην Ιταλία

Εδώ είμαστε.

Στη λογοτεχνία, αυτό θα το λέγαμε foreshadowing...

Ε, κάτι τέτοιο είναι και αυτό το γεγονός. Βέβαια στη λογοτεχνία βοηθάει τον αναγνώστη να καταλάβει τι θα γίνει στις επόμενες σελίδες, ενώ στην πραγματικότητα όταν η γειτονική σου χώρα αποκτά δικτατορία θα έπρεπε λίιιιιγο να την ψιλιαστείς τη δουλεία, αλλά ‘νταξ’ τώρα να ‘ουμ’. Λεπτομέρειες.

Σε απλά ελληνικά, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και την έκφραση “είδα το κακό να έρχεται”.

Αν βλέπετε ταινίες τρόμου, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι ο δολοφόνος θα εμφανιστεί μόνο όταν οι πρωταγωνιστές θα είναι απασχολημένοι με κάτι άλλο, ή όταν κάποιος λέει “Ξανάρχομαι”.
Μπα

Βέβαια στην εν λόγω περίπτωση, του Μουσολίνι του πείρε σχεδόν δυο δεκαετίες για να επηρρεάσει τη χώρα μας. Οι δολοφόνοι στις ταινίες μάλλον θα είχαν βαρεθεί τόσο καιρό.

(Σε αυτό το σημείο νιώθω την ανάγκη να τονίσω ότι το foreshadowing δεν έχει να κάνει μόνο με αρνητικά γεγονότα. Απλά αυτά τα παραδείγματα είχαν πιο πολύ πλάκα!)

1955 και 1967: Γεννιούνται οι Bill Gates και John Romero αντίστοιχα

Τον ένα μάλλον τον έχετε ακουστά, τον άλλο μάλλον όχι και αν νομίζετε πως ναι, πιθανότατα τον μπερδεύετε με τον George Romero.
Γλυκούλης, ε;

Πρώτα ένα σχόλιο για τον Μπιλ. Δεν συνδέεται ιδιαίτερα με το Όχι, αν και κάποιοι κακοήθεις θα λέγανε ότι είναι η απαρχή της δικτατορίας στο χώρο του software (οι ίδιοι προφανώς που εφήυραν το πετυχημένο λογοπαίγνιο Micro$oft) αλλα αύτα είναι αηδίες. Εγώ θεώρησα σωστό να το αναφέρω ως αξιόλογο trivia.
Ο Τζον από την άλλη ήταν ένας από τους κύριους προγραμματιστές στο τρομερά πετυχημένο videogame του 1994, Doom. Ο τότε νεαρός και αλλοπαρμένος από την επιτυχία προγραμματιστής, αποφασίζει να φύγει από την εταιρεία που τον ανέδειξε για να σχεδιάσει το προσωπικό του project Daikatana και πάνω στην έπαρσή του δηλώνει πως θα μας κάνει όλους σκύλες του.
Τσκ, τι γλώσσα!

Δυστυχώς για αυτόν, το παιχνίδι του ήταν μια παταγώδης αποτυχία.

Κακή ημέρα για δηλώσεις, θα έλεγε κανείς. Είτε αν τις κάνεις αυτή τη μέρα, είτε αν απλά σχετίζεσαι με αυτή την ημερομηνία.

-

Αυτά τα ολίγα και  για σήμερα. Τα λέμε στο επόμενο post, το οποίο ελπίζω να είναι πριν τις 25 Μαρτίου*.






*2014

No comments: